Planlegger du å oppgradere uteplassen med belysning? Her får du nyttige tips og inspirerende ideer til å lyse opp både huset, hagen og terrassen.
Uteområder skal være hyggelige og funksjonelle, også etter at solen har gått ned. Norgeseliten viser deg hvor utelysene bør plasseres, hvordan du kan utnytte soner i hagen og hvilke modeller vi anbefaler.
Ulike typer utebelysning
- Vegglamper
- Taklamper
- Stolper og pullerter
- Spotter
- Jordspyd
- Lyslenker
- Frittstående utelys
Utebelysning ved inngangspartiet
Belysningen rundt inngangspartiet skal gi nok lys til at du kan se hvem som kommer på besøk og samtidig ønske gjestene dine velkommen. Det er praktisk, innbydende og bidrar til sikkerhet. Inngangspartiet kan gjerne ha en grunnbelysning som lyser opp inngangsdør og ringeklokke – kombinert med tilleggsbelysing med sensor som skrur seg på når besøkende nærmer seg.
Utelys i hagen
Har du en hage som fortjener å bli opplyst på kveldstid? Da bør du se nærmere på effektbelysning som er spesialtilpasset for blomsterbed, plen og gårdsplass.
HOVDEN effektbelysning fra SG Armaturen er en serie med dreibar utebelysning og kommer i tre størrelser. Her kan du velge mellom 15 og 36 graders lysspredning ut ifra størrelsen på området som skal lyses opp. Denne løsningen kan dimmes og er blant annet kompatibel med Bluetooth-dimmeren LEDDim SMART som lar deg styre utendørsbelysningen med smarttelefon og nettbrett.
Tips: For hagebelysning anbefaler vi dimbare løsninger slik at du kan tilpasse lysmengden gjennom årstidene.
For å lyse opp busker og mindre trær anbefales jordspyd-varianter som kan flyttes ettersom vegetasjonen vokser. Disse finnes i flere varianter med utbyttbar lyskilde eller med integrert LED. Har du store trær i hagen kan du vurdere nedgravd belysning som lyser opp stamme og greiner.
Tips: Vær varsom med å bruke for mye lys som virker sjenerende på omgivelsene. Bruk smartstyring som tenner og slukker lyset ved skumring – og som slukker lyset på bestemte tidspunkt. Husk at også naturen trenger mørke for å hente seg inn etter en lys dag.
Tips: Har du en terrasse eller balkong med tak eller baldakin kan du vurdere innfelt eller utenpåliggende belysning som stråler ovenfra.
Utelys i oppkjørselen
Oppkjørselen bør ha orienteringsbelysning som gjør det enkelt å finne riktig vei og parkere. Denne skal helst være lavtblendende og komfortabel med tanke på mørkesyn. Det beste er indirekte belysning hvor man ikke ser rett på lyskilden eller at lyskilden kan dimmes ned til et behagelig nivå.
Tips: Gå for flere lamper med behagelig lysstyrke fremfor én sterk lyskilde som blender.
Smart utebelysning
Du sparer mye på å ikke ha utelyset på døgnet rundt. Med et astrour tennes utelyset automatisk ved solnedgang, og slukkes ved soloppgang – etter en angitt lokasjon eller lengde- og breddegrad. ELKO SmartHUB er en smart løsning med innebygget astrour. Du kan for eksempel sette at alle utelys slås på automatisk 30 minutter før solnedgang og skrus av 30 minutter etter soloppgang. Du kan også legge inn en tidsplan avhengig av hvor lenge du ønsker å ha lysene på.
I tillegg kan du styre belysningen etter været – for eksempel at lysene kun skal på når det er fint vær, eller omvendt.